Invoelende arts brengt slecht nieuws beter over

Wanneer je bij de dokter zit, is het fijn als deze een beetje meelevend is. Dit is waarschijnlijk nog eens dubbel zo waar als de dokter slecht nieuws voor je heeft. Onderzoekers van het Nederlandse NIVEL bewezen onlangs dat een meelevende arts niet alleen een prettiger gevoel geeft. De meelevendheid zorgt er ook voor dat je meer informatie uit een slechtnieuwsgesprek onthoudt.

Om de invloed van de meelevendheid van de arts te meten, gebruikten de onderzoekers video’s van een slechtnieuwsgesprek. Vijventwintig gezonde vrouwen keken naar een slechtnieuwsgesprek zonder meelevende opmerkingen. Vijfentwintig andere gezonde vrouwen keken naar dezelfde video met daarbij ingevoegd enkele meelevende opmerkingen van de arts. Tijdens het slechtnieuwsgesprek kreeg een vrouw te horen dat zij niet meer zal genezen van haar borstkanker. De gezonde vrouwen identificeerden zich met de patiënt op de video en naderhand werd hen gevraagd wat ze zich van de gegeven informatie herinnerden. Ook werd tijdens het kijken van de video de huidgeleiding bij de vrouwen gemeten. Dit geeft een indicatie van de hoeveelheid stress en angst die je ervaart.

Een paar invoelende opmerkingen tijdens het consult bleken de angst en onzekerheid al te verminderen. Ook bleek er meer informatie onthouden te worden bij een invoelende arts. Slechts 38 seconden van meelevendheid kunnen volgens de onderzoekers al genoeg zijn om een verschil te maken. “Een arts kan zo met heel weinig extra inspanning en tijd een verschil maken in de emotionele beleving van patiënten, en hen helpen de impact van het slechte nieuws op te vangen met minder stress, angst en onzekerheid”, stelt NIVEL-programmaleider prof. Sandra van Dulmen. “Patiënten blijken bovendien meer van de gegeven informatie te onthouden. Ze herinneren zich de informatie over de prognose beter en ook over de mogelijke behandelingen, en medisch-technische details.”

Bronnen: NIVEL, Health Psychology, Patient Education and Counseling.

De wetenschappelijke publicaties naar aanleiding van het onderzoek zijn hier te lezen:

http://www.pec-journal.com/article/S0738-3991%2814%2900008-1/fulltext

http://psycnet.apa.org/psycinfo/2014-31639-001/

Dit artikel is verschenen in Beyond Magazine